Dankzij keurmerken en platforms vindt ondernemer straks vaker passende financiering

Het aanbod in zakelijke financiering is afgelopen jaren flink uitgebreid. Ondernemers hebben meer kansen om financiering te krijgen, maar het vinden van de weg in een woud aan opties en aanbieders is een uitdaging. Keurmerken voor financiers en adviseurs en de ontwikkeling van platforms kunnen helpen de markt toegankelijker te maken.

Na de financiële crisis is het landschap voor zakelijke financiering flink veranderd. Naast de grootbanken die traditioneel belangrijke financiers zijn, betraden veel nieuwe spelers de markt. Hierdoor hebben ondernemers veel meer mogelijkheden om financiering te vinden dan pakweg tien jaar geleden.


Kans op financiering en uitbreiding laten lopen

Toch blijkt uit de laatste financieringsmonitor van het CBS dat slechts 37 procent van de bedrijven met een financieringsbehoefte met succes een aanvraag doet. Onder de ondernemers die dat niet doen zijn ondernemers die kiezen voor interne financiering, of die afzien van investeringen. Er zijn ook ondernemers die niet eens de mogelijkheden onderzoeken. Wat hun redenen ook zijn, zeker is dat er veel ondernemers zijn die kansen voor uitbreiding laten lopen, vaak omdat ze niet weten wat er mogelijk is.


Keurmerken maken markt transparant

Om de markt toegankelijker te maken heeft de Stichting MKB Financiering in 2019 het Keurmerk Erkend MKB Financier gelanceerd. Financiers kunnen dit keurmerk krijgen als uit een audit blijkt dat ze voldoen aan een aantal uitgangspunten. De audit kijkt bijvoorbeeld naar de maximale rentetarieven en of een financier transparant is over provisies, maar ook of een financier passende en verantwoorde financiering biedt.

Begin dit jaar is daar het Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB bij gekomen. Dit keurmerk is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het moet bijdragen aan het verder professionaliseren van het vak van financieringsadviseur. Onderdeel van het keurmerk is de gedragscode Erkend Financieringsadvies MKB. Hierin zijn afspraken vastgelegd over transparantie van tarieven en provisies, vertrouwelijkheid en de dienstverlening.

In de markt is veel steun voor deze keurmerken. Van de deelnemers aan een online paneldiscussie tijdens de Fyndoo Adviseursdag zei 67 procent keurmerken heel belangrijk te vinden. “Een keurmerk helpt ons en geldverstrekkers om transparant te zijn over voorwaarden en vergoedingen. Ik denk niet dat je de complexiteit uit de markt haalt, maar het brengt een stuk transparantie in. Dat vind ik de kracht van keurmerken”, zei Andre Hendriksen van Financieringsgilde tijdens de paneldiscussie.


Platforms: betere match, efficiënter proces

Een andere belangrijke ontwikkeling in de zakelijke financieringsmarkt is de opkomst van platforms zoals Fyndoo. Platforms maken het veel makkelijker om aanbieders te vergelijken en een goede match te vinden. Dat geldt voor ondernemers, maar juist ook voor de adviseur. Omdat er veel nieuwe spelers zijn die in niches opereren en het niet meer mogelijk is met alle partijen een individuele relatie te hebben kan het voor adviseurs lastig zijn om de beste partij te vinden. Platforms bieden dan een uitkomst.

Daarnaast maken platforms het proces efficiënter. Ze helpen om het aanvraagproces verder te digitaliseren. En als financiers bijvoorbeeld bepaalde sectoren niet willen financieren, kunnen die al in een vroeg stadium als optie worden weggestreept.


Ondernemer houdt behoefte aan adviseur

De functie van platforms zal in de zakelijke financieringsmarkt net anders zijn dan in veel consumentenmarkten. Waar Booking.com op de hotelmarkt tussenpersonen overbodig maakte en Uber dat deed op taximarkt, vergroten platforms hier vooral de transparantie.

Dat komt doordat veel financieringsaanvragen complex zijn en blijven, denkt Ronald Kleverlaan van de Stichting MKB Financiering. “Er zijn vast producten die ondernemers zelf online kunnen afsluiten maar voor complexere aanvragen zal een ondernemer altijd een adviseur willen. Het platform kan dan helpen om het sneller en efficiënter af te handelen.”

Hendriksen van Financieringsgilde ziet dat ook zo. “Het is niet alleen de keuze voor aanbieder A of B, maar ook een keuze uit alle financieringsvormen. Je kunt twee ondernemers dezelfde vraag stellen en hetzelfde antwoord krijgen maar toch een andere uitkomst hebben. Ik zeg niet dat het offline model blijft, maar ik denk wel dat de ondernemer behoefte heeft aan een vertrouwde adviseur.”


Kwaliteit adviseur en financier

Een belangrijk voorwaarde is wel dat adviseurs echt kwaliteit leveren. Daarvoor is het belangrijk dat ze voldoende ervaring hebben en genoeg vlieguren maken. Financieringsadviseur is niet iets om erbij te doen, het is echt een vak, stelt Hendriksen daarom. Om ondernemers zekerheid te geven over die kwaliteit is er dan het keurmerk.

Adviseurs die via een platform op zoek gaan naar de meest geschikte financier waarvan de kwaliteit ook weer wordt gegarandeerd door het keurmerk financiers. Dát is de toekomst voor de zakelijke financieringsmarkt. Een toekomst waarin financiering toegankelijker zal zijn dan nu, wat uiteindelijk goed is voor de Nederlandse economie.

Heb je de discussie gemist of wil je deze nog eens zien? Bekijk 'm alsnog via onderstaande video!